Skip to content

”EEN STUKJE HISTORIE”

De geschiedenis van de Zeeuwse Knoop

De Zeeuwse Knoop, in de volksmond ook wel bekend als Zeeuwse Knop, Zeeuws Knopje of Zeeuws Knoopje, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de de tijd van Michiel De Ruyter (1607-1676). De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, op hun gilet en op hun boord als “keelknoop”Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud. De Zeeuwse Knoop was destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager. Iedere streek in Zeeland heeft zijn eigen versieringen aan de knoop toegevoegd. Men zegt dat de vorm van de knoop is gebaseerd op een bloem met dezelfde naam: het Zeeuwse knoopje. In het Latijn is deze ook wel bekend als Astrantia.

Onze sieraden

Onze Zeeuwse Knopen zijn met de hand gemaakt van de hoogste kwaliteit. De grote bol in het midden wordt telkens omringd door kleinere bolletjes en afgewerkt met zeer fijn draadwerk, ook wel filigrain genoemd. De sieraden komen uit Goes, Axel en andere steden in Zeeland.

De achterkant van al onze sieraden zijn allemaal rijkelijk filigrain bewerkt. Aan ieder detail is gedacht. Doordat ze volledig met de hand zijn gemaakt is ieder sieraad een uniek kunstwerkje op zich. De sieraden laten zich makkelijk combineren in tal van stijlen: chic en elegant, maar ook hip en trendy. Afgestemd op jouw outfit zullen onze sieraden zeker de finishing touch met allure zijn.